Uitspraken Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Bindend advies GcZ, 13 mei 2022, SKGZ202101636

Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 13 mei 2022
Datum publicatie: 16 mei 2022
De door verzoekster aangevraagde septo-rhinoplastiek bij een neusklepinsufficiëntie / neusklepstenose voldoet niet aan de stand van de wetenschap en praktijk, en is daarom geen verzekerde prestatie op grond van de zorgverzekering.

Verzoekster wil een inwendige en uitwendige neuscorrectie ondergaan. In 2019 is bij haar een groot defect in het neusseptum gesloten. Zij heeft thans last van een chronische neusverstopping met hoofdpijn. Deze verstopping wordt veroorzaakt door erg nauwe neuskleppen aan beide kanten. Hiervoor is zij behandeld met corticosteroïden neusspray, echter zonder resultaat. De behandelend KNO-arts heeft voorgesteld om een in- en uitwendige neuscorrectie uit te voeren, waarbij een stukje kraakbeen vanuit het oor wordt geïmplanteerd in de klepregio. De ziektekostenverzekeraar heeft de aanvraag voor de inwendige neuscorrectie goedgekeurd en die voor de uitwendige correctie afgewezen. Dit laatste omdat de behandeling niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.
De commissie overweegt, gehoord het Zorginstituut, dat een (septo)rhinoplastiek bij een neusklepinsufficiëntie / neusklepstenose niet conform de stand van de wetenschap en praktijk is. Daarmee is geen sprake van een verzekerde prestatie op grond van de zorgverzekering en kan in het midden blijven of bij verzoekster een (verzekerings)indicatie bestaat. De aanvullende ziektekostenverzekering kent geen dekking voor deze behandeling. Het verzoek wordt daarom afgewezen.