Uitspraken Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Bindend advies GcZ, 13 oktober 2021, SKGZ202100061

Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 13 oktober 2021
Datum publicatie: 21 oktober 2021
Dermestril® heeft geen handelsvergunning. De IGJ heeft geen toestemming gegeven voor import van het geneesmiddel. Het middel staat niet op de lijst van geneesmiddelen met structurele leveringsproblemen.

Verzoekster gebruikt sinds 2016 estradiolpleisters van het merk Systen®, en later van het merk Dermestril®, in verband met de preventieve verwijdering van haar baarmoeder en eierstokken. In 2020 vernam zij via de apotheek dat zij deze pleisters niet langer vergoed krijgt, omdat de ziektekostenverzekeraar pleisters van het merk Sandoz® als preferent heeft aangewezen. Deze pleisters plakken bij haar niet goed, waardoor zij bij gebruik hiervan ernstige klachten krijgt. De adviserend apotheker van de ziektekostenverzekeraar heeft meegedeeld dat de pleisters beter plakken met een extra plakstrip of door de huid vooraf te behandelen.
De commissie beslist tot afwijzing van het verzoek. Dermestril® heeft geen handelsvergunning. Voor de import uit het buitenland is toestemming nodig van de IGJ. Deze is niet verleend. Het middel staat niet op de lijst van geneesmiddelen met structurele leveringsproblemen. Het middel kan daarom niet ten laste van de zorgverzekering aan verzoekster worden vergoed. De commissie volgt hiermee het advies van het Zorginstituut.